ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

LES LUNDIS AU LABO

Το Εργαστήριο πολυμέσων για την επεξεργασία λόγου και κειμένων του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας διοργανώνει μια σειρά εργαστηριακών σεμιναρίων σχετικά με τις ψηφιακές Τεχνολογίες και την αξιοποίησή τους για ακαδημαϊκούς σκοπούς.

Η σειρά των συναντήσεων αυτών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 28 Απριλίου, 12:00-15:00 μμ., στην αίθουσα 725, με το εργαστηριακό σεμινάριο «Παρουσιάσεις για ακαδημαϊκούς σκοπούς: βασικές αρχές».

Το τρίωρο αυτό εργαστηριακό σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές/τριες του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας που επιθυμούν να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες στην προετοιμασία και εκτέλεση παρουσιάσεων για
ακαδημαϊκούς σκοπούς. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με βασικές αρχές σχεδιασμού και οπτικής
επικοινωνίας, όπως η επιλογή κατάλληλων προτύπων, η δημιουργική αλλά σαφής χρήση χρωμάτων, γραμματοσειρών και εικόνων, καθώς και η οργάνωση του κειμένου ώστε να είναι κατανοητό και λειτουργικό. Θα συζητηθεί επίσης η στρατηγική χρήση αριθμών και δεδομένων, πρακτικά ζητήματα (χρονισμός, τεχνικά μέσα), και συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφεύγονται. Έμφαση θα δοθεί στη σημασία της δημιουργικότητας χωρίς υπερβολές, και στη σύνδεση της παρουσίασης με το κοινό. Το σεμινάριο περιλαμβάνει παραδείγματα, ασκήσεις και απλές συμβουλές που θα βοηθήσουν τους φοιτητές να προετοιμάσουν αποτελεσματικές και ελκυστικές παρουσιάσεις για κάθε ακαδημαϊκό πλαίσιο.

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 12:00-15:00 μμ., θα ακολουθήσει σεμινάριο με τίτλο «Χρήση του ανοικτού λογισμικού LibreOfficeImpress στη δημιουργία παρουσιάσεων»

Το σεμινάριο διάρκειας τριών ωρών απευθύνεται σε φοιτητές του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στη χρήση λογισμικού παρουσιάσεων και επιθυμούν να εξοικειωθούν με το δωρεάν και ανοικτό λογισμικό LibreOffice Impress. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εισαγωγή στις βασικές λειτουργίες του προγράμματος και η ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων για τη δημιουργία αποτελεσματικών, αισθητικά ισορροπημένων και λειτουργικών παρουσιάσεων. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν πρότυπα διαφανειών, να ενσωματώνουν κείμενο, εικόνες και απλά γραφήματα, να ρυθμίζουν τη μετάβαση και την προβολή των διαφανειών, καθώς και να αποφεύγουν συνηθισμένα λάθη. Θα δοθεί επίσης έμφαση στην οπτική οργάνωση του υλικού, στη σωστή χρήση γραμματοσειρών και χρωμάτων και στη γενικότερη αισθητική των παρουσιάσεων. Το σεμινάριο περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση και οδηγίες βήμα-βήμα, ώστε οι φοιτητές να μπορέσουν να εφαρμόσουν άμεσα όσα μάθουν σε ακαδημαϊκές εργασίες ή παρουσιάσεις μαθημάτων.

Τη Δευτέρα 19/5, 12:00-15:00 μμ., θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με τίτλο «Επεξεργασία ψηφιακού ήχου»

Το τρίωρο αυτό εργαστηριακό σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με την επεξεργασία ήχου, αλλά επιθυμούν να γνωρίσουν βασικές τεχνικές μέσω του δωρεάν και ανοικτού λογισμικού Audacity. Στόχος είναι η εξοικείωση με το περιβάλλον εργασίας του προγράμματος και η πρακτική εφαρμογή βασικών λειτουργιών όπως η εισαγωγή, αποκοπή, σύνθεση και αποθήκευση αρχείων ήχου. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να καθαρίζουν τον ήχο από θορύβους, να προσθέτουν εφέ (όπως Fondu entrant et Fondu sortant), και να προσαρμόζουν την ένταση και τη διάρκεια ηχητικών αποσπασμάτων ή ακόμα να προσθέτουν μουσικά χαλιά. Το σεμινάριο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε χρήσεις σχετικές με τις ανάγκες του Τμήματος, όπως η προετοιμασία οπτικοακουστικού υλικού για παρουσιάσεις, podcasts, ή ηχογραφήσεις προφορικού λόγου. Η εκπαίδευση είναι πρακτική, με καθοδήγηση βήμα-βήμα, και απευθύνεται σε αρχάριους. Σκοπός είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες επεξεργασίας ήχου που θα μπορούν να αξιοποιήσουν σε ακαδημαϊκά ή δημιουργικά έργα.

Τη Δευτέρα 26/5, 12:00-15:00 μμ. θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με τίτλο «Ερμηνευτική στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές επιστήμες με τη χρήση Οπτικού Προγραμματισμού »

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως την Παρασκευή 09/05 στη διεύθυνση:

https://forms.gle/7tiua2Dw7J2id6Em9

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από τον Θοδωρή ΘΩΜΑ, μέλος ΕΤΕΠ του τμήματος.

Για πληροφορίες: tthomas@frl.uoa.gr